İş hayatına farklı bir bakış açısı kazandıran, üreten, ürettikçe toplumun her kesimine olumlu katkılar sağlayan Türk kadın girişimciler, başarı hikâyeleri ile ses getirmeye devam ediyor. Toplumsal yaşamadan karşılaştıkları tüm zorluklara göğüs gererek, yollarına sağlam adımlar ile devam eden Türk Kadın Girişimcilerini ve hikayelerini sizin için derledik.
Kadınların çalışma hayatında daha çok var olması kadın girişimci sayısını da etkilemektedir. Yeni fikirler, geliştirilen projeler, atılan her yeni adım ile fikirler büyümekte, Türk kadın girişimcilerin başarıları hızla artmaktadır. Eğer siz de bir fikrim var fakat nereden başlamam gerekiyor bilmiyorum diyorsanız yazımızda yer alan, ilham alacağınız bazı kadın girişimcilere ve fikirlerine göz gezdirebilirsiniz.
Begüm Esra Aytan
KADEM İnovasyonda Kadın Projesi girişimcilerinden biri olan Begüm Esra Aytan, geliştirdiği proje ile doğa dostu girişimciler arasında yer alıyor. Geri dönüşüm alanından çalışan Aytan, geliştirdiği proje sayesinde her geçen gün artan plastik, bakteriler aracılığıyla nitelikli bir şekilde geri dönüştürülebilir hale getirdi. Daha temiz bir dünya için geliştirilen doğa dostu projeler, girişimcilerin ilgilendiği konu başlıkları arasında yer alıyor.
Demet Mutlu
Trendyol’un kurucu olan Demet Mutlu, evinin bir köşesinde başladığı girişimcilik hikayesi ile ilham veren Türk kadın girişimciler arasında yer alıyor. 2010 yılında hayata geçirilen proje sadece Türkiye’nin değil, Avrupa’nın da dikkatini çeken girişimler arasında yer alıyor. Nitekim Demet Mutlu, 2016 yılında Young Global Leaders tarafından Avrupa’nın Göze Çarpan Genç Liderleri kategorisinde yer almıştır.
Başak Sucuka
Başak Sucuka 2017 yılında gerçekleştirdiği Givin projesi ile sürdürülebilir tüketim alışkanlıkları destekleyen bir çalışma geliştirdi. Her şeyi ile eğitime destek olabilecek bir platform yaratabilmek amacı ile çıkılan yolda eğitime destek olmayı amaçlanmıştır.
On binlerce ürünün yeniden kullanılmasıyla;
- Karbon ayak izimizi ve su tüketimini azalttık,
- Ürün ve hizmetlerin bağış karşılığında verilmesini sağlamak,
- Milyonlarca TL’lik bağış işlemine aracılık ederek binlerce gencin, çocuğun hayatına dokunulan bir projeye geliştirildi.
Başak Demir
KADEM İnovasyonda Kadın 5. Girişimcilik Kampı finalistlerinden Başak Demir, ZİHA projesi ile ilgi gören Türk kadın girişimciler arasında. Hava araçları tarıma entegre eden ZİHA projesi, bitki zararlılarının önüne geçmeyi hedeflemiştir. Bu sayede tarımda verimliliğin artışı amaçlanmıştır. Ayrıca doğa dostu projeler, günümüzde ilgi gören girişimcilik fikirleri arasında yer alıyor.
ZİHA, çiftlikler ve tarım işletmeleri, dron teknolojisini kullanarak mahsül verimini artırabilir, zamandan tasarruf edebilir ve uzun vadeli başarıyı artıracak arazi yönetimi kararları almanızı sağlayabilir.
Nerve Cansu İşeri
İnovasyonda Kadın 2021 yılı kazananlarından Nerve Cansu İşeri, ilaç ve kozmetik sektöründe kullanılan bitkisel bileşenlerin mikroorganizma ile üretimi çalışması ile ilham veren kadın girişimciler arasında yer aldı.
KADEM İnovasyonda Kadın Programı Nedir?
İnovasyonda Kadın Programı kadınların girişimcilik yeteneklerinin artırılması ve nitelikli istihdam oluşturma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri amacıyla düzenlenen bir projedir.
TÜBİTAK Marmara Teknokent ve KADEM işbirliğinde gerçekleştirilen kadın girişimciliği kampı ile kadınların girişimcilik yeteneklerinin artırılması, girişimcilerin teknoloji ve yenilik odaklı iş fikirlerini katma değer ve nitelikli istihdam yaratma potansiyeli yüksek teşebbüslere dönüştürebilmeleri amaçlandı. 2015’ten bu yana İnovasyonda Kadın Girişimcilik Kampı gerçekleştirilmektedir.
İnovasyonda Kadın Projesi hakkında detaylı bilgi almak istiyorsanız sık sorulan sorular sayfamızı inceleyebilirsiniz.